De toekomst van de kankerbestrijding lijkt rooskleurig. Op grond van een onderzoek door het University College en Kings College in London mag voorzichtig de conclusie worden getrokken dat kanker bij patiënten die jonger dan 80 jaar oud zijn voor 2050 een geneesbare of vermijdbare ziekte is.

Als gevolg van minder roken, betere diagnostiek en voortschrijdende technologie is het aantal sterfgevallen door kanker ten opzichte van 1990 intussen met 1 procent gedaald.

De onderzoekers verwachten dat de komende 20 a 30 jaar het aantal overlijdens als gevolg van deze gevreesde ziekte verder daalt. Wel waarschuwen ze dat bezuinigingen in het programma van de Engelse Nationale Gezondheids Dienst, NHS, roet in het eten kunnen gooien. Temeer omdat de NHS onlangs bekend maakte de medicijnen voor 25 levensverlengende therapieën wegens bezuinigingen uit de vergoedingen lijst te schrappen.

Emeritus professor in de geneesmiddelen- en openbare gezondheidskunde David Taylor waarschuwt in het rapport “Overcoming Cancer in the 21st Century” dat bezuinigen op adequate kanker therapieën de Britse economie schade toe kan brengen.

Taylor zegt dat we ons op een opmerkelijk moment in de geschiedenis bevinden waarbij kanker zowel voorkomen kan worden als behandelbaar is. “Succesvolle therapieën moeten beschikbaar blijven. De discussie of de Engelse gezondheidsdienst top- therapieën wel of niet zal vergoeden zou niet gevoerd mogen worden”, aldus de voormalig hoogleraar.

Hoewel wetenschappers waarschuwen dat een “wondermiddel” tegen kanker niet bestaat wordt veel verwacht van genetisch onderzoek. Een vroegere detectie en betere medicijnen worden hierdoor mogelijk.

Na de overwinning van infectie ziekten, de daling van het aantal hart- en vaat doden ligt de volgende stap bij reductie van het aantal overlijdens door kanker.