Weinig traditioneel Amerikaans maar als het aan Kenneth Rogoff,  professor Economie aan de prestigieuze Harvard Universiteit, ligt dan zal contant geld snel verleden tijd zijn.

rogoff_litt_staircase_120Met dit standpunt schept hij ruim baan voor de ultieme tirannie van banken. Het idee is dat wanneer je de burger het kontante geld uit handen neemt en geld slechts nog virtueel bestaat, banken de handen vrij hebben om met het geld te doen wat ze willen. Dit scenario, dat al eerder in de alternatieve nieuwsmedia werd genoemd, is vorige week  bij Bloomberg Television door Rogoff nog eens openlijk verdedigd.

Het blijft maar slecht gaan met de wereldeconomie. De beurzen kelderden in de eerste weken van Januari wereldwijd en veerden op na de aankondiging van euromaffia baas Draghi dat de ECB opnieuw alles zal doen om de economie te stimuleren. Met “alles zal doen” bedoelt Draghi nog negatievere rentestanden en geld bijdrukken.

Tot nu toe hebben de maatregelen van Centrale Banken economisch nauwelijks effect gehad. De wereldhandel ligt bijna stil en de olieprijzen vertonen een all time low.

Het goedkope geld van de Centrale Banken komt tot nu toe niet ten goede aan de reële economie maar is gebruikt om te beleggen. De beursstijgingen van de afgelopen jaren waren daar een direct gevolg van.

In de V.S. wordt inmiddels al gefluisterd over een mogelijk QE4 pakket. Dat is heel andere taal dan de renteverhogingen waar de FED het tot nu toe over heeft gehad.

Onder burgers bestaat grote onvrede over de geld ontwaarding politiek van Centrale Banken.

Om tegenstanders van dit beleid het laatste middel uit handen te nemen is een wereldwijd offensief gaande om de burgerij door middel van het terug dringen van cash onder controle te krijgen.

De bankwereld wordt daarbij geholpen door de overheden. Politici, die doorgaans geen enkele moeite hebben de een na de andere wet uit de grond te stampen hoor je niet. Centrale Banken zijn autonoom, heet het. Maar het is wel geld van de samenleving wat in ras tempo aan het verdampen is.

Tegelijk misbruiken overheden kwesties als misdaad, terrorisme en zwart geld als argument om het kontante geld terug te dringen. Alsof professionele terroristen met zakken dollars en euro’s lopen te sjouwen.

Hier in Engeland zijn het voornamelijk mensen met een laag inkomen die zwart iets bijverdienen. Ook al zouden ze hun geld “wit” verdienen dan nog betalen ze geen inkomsten belasting of VAT omdat ze beneden de belastingvrije threshold zitten. 

In Frankrijk zijn na de aanslag op Charlie Hebdo contant geld transacties boven 1000 euro verboden. Geldopnames van meer dan 10.000 euro van de eigen rekening moeten door de bank onmiddellijk aan de politie worden gemeld. Een flesje wijn van 11.000 euro kopen is er niet meer bij. Ook niet voor toeristen.

Uiteraard is het goed om de zwarte economie te bestrijden maar niet alle cash is zwart geld. Volgens een artikel in The Telegraph is cash de meest eenvoudige en efficiënte manier om te betalen. Daar kan geen card of smartphone tegenaan. Bovendien is elektronisch betalen storingsgevoelig. Als de credit card het niet doet dan kan je altijd nog cash betalen.

Het stalinistische hersenspinsel van deze Harvard prof. zal naar verwachting in de Angelsaksische landen voorlopig onvoldoende steun vinden. c