Als man in een jurk succesvol afrijden is er sinds begin deze maand in Rusland niet meer bij. Pedofielen, travestieten, mannen in vrouwenkleding, necrofielen, fetisjisten, sadomasochisten, exhibitionisten maar ook aseksuelen en biseksuelen komen na een aanpassing van de wegenverkeerswet in Rusland sinds 6 januari in een aantal gevallen niet meer in aanmerking voor een rijbewijs.

De nieuwe bijzondere bepalingen maken deel uit van een uitgebreide lijst van medische aandoeningen die in Rusland als een gevaar voor de verkeersveiligheid worden gezien. Het al in december vorig jaar door premier Medvedev getekende decreet moet het aantal verkeersdoden terugdringen, zo bericht de Russische nieuwszender RT.

De seksuele afwijkingen worden genoemd in het ICD-10 document. (International Classification of Diseases and Related Health) Wel wordt tegelijk benadrukt dat alleen het hebben van een seksuele interesse op zich geen belemmerende factor hoeft te zijn om de weg op te kunnen.

Met name seksuele afwijkingen die chronisch en langdurig zijn en met ernstige en pijnlijke symptomen gepaard gaan worden als een regelrechte bedreiging van de verkeersveiligheid gezien.

Naast de lijst van seksuele afwijkingen worden eveneens schizofrenie, stemmingswisselingen, mentale aftakeling, epilepsie en verschillende soorten oogafwijkingen gezien als een contra indicatie om achter het stuur te mogen. Verder vallen mensen korter dan 1m50 uit de boot en ook personen met een ziekelijke game verslaving en kleptomanen.

Een tegengeluid kwam van het lid van de presidentiële raad voor mensenrechten, mevrouw Elena Masyuk. Zij kritiseert de nieuwe wetgeving. Ze is van mening dat het mogelijk onrechtvaardig kan zijn om personen die met hun geslachtsidentiteit in de knoop zitten of een afwijkende seksuele voorkeur hebben het recht om een voertuig te besturen te ontnemen.