Langdurig geen vlees eten doet de kans op hartziekten en kanker toenemen. Wetenschappers waarschuwen dat een vleesloos dieet wellicht niet zo gezond is als tot nu toe werd aangenomen.

De vegetarische levensstijl is de laatste jaren toenemend populair geworden en wordt vaak als een gezonde zaak aangeprezen.

Rood vlees, bacon, ham en bijvoorbeeld worstjes worden door de World Health Organisation WHO samen met roken als een belangrijke oorzaak van kanker gezien. Maar onderzoekers in de V.S. stellen nu dat een langdurig vleesloos dieet tot genetische mutaties kan leiden die de kans op hart- en vaatziekten alsmede kanker juist vergroten.

Wetenschappers van de Cornell University vergeleken honderden genomen van een groep vegetariërs in India met vleeseters in Kansas. Ze stelden vast dat bij mensen die generaties lang uitsluitend op planten gebaseerd voedsel aten sprake is van een genetische mutatie waarvan ze vermoeden dat deze is ontstaan om bepaalde plantaardige vetzuren makkelijker te kunnen afbreken.

Diezelfde mutatie doet echter ook de productie van arachidonzuur toenemen. En deze stof wordt juist in verband gebracht met de vatbaarheid voor ontstekingen en kanker.

Wanneer plantaardige vetzuren in combinatie met plantaardige olie wordt gebruikt veranderen deze gemuteerde genen de plantaardige vetzuren in het schadelijke arachidonzuur.

Professor Tom Brenna van Human Nutrition Cornell zegt hierover: “Bij mensen met een vegetarisch voorgeslacht is de kans groot dat we deze gemuteerde genen aantreffen”. De mutatie is reeds lang geleden ontstaan en langs erfelijke weg doorgegeven”

Andere studies wijzen er juist op dat een vegetarische levensstijl juist de kans op vetzucht, diabetes en een beroerte verkleind.