“Is that supposed to be my father ?” The Queen “not amused”

queen-portrait-

Internationale opschudding eind vorige maand tijdens het staatsbezoek van Koningin Elizabeth aan Duitsland. Het cadeau van de Duitse president Joachim Gauck viel niet echt in goede aarde bij de majesteit.

“Stelt dit mijn vader voor?” riep ze met een blik van afschuw uit kijkend naar een wanstaltig schilderij.

Het is gebruikelijk dat tijdens staatsbezoeken cadeau’s worden uitgewisseld. In dit geval ontving de monarch uit handen van Gauck een portret van haarzelf als jong meisje, rijdend op een blauw gekleurde pony, afgewerkt met her en der vlekken gele en groene verf.

De kunstenares, Nicole Leidenfrost, die het schilderij in opdracht van de Duitse regering mocht maken hoorde hoe de koningin compleet verbijsterd uitriep: “that’s a funny color for a horse” en vervolgens vroeg of de man die het paard vasthield haar vader George VI was.

Hierop vroeg de Duitse president: “herkent u hem niet?”. Waarop de koningin met een bijna brutale eerlijkheid reageerde: “No”.

Het schilderij is gebaseerd op een foto van The Queen uit 1935 toen ze 8 a 9 jaar oud was. In de britse media werd het schilderij gekwalificeerd als werk van een kind van 5.