Parlementsleden hier in Engeland waarschuwen de Amerikaanse president Obama om zijn bezoek aan dit land volgende maand niet te gebruiken voor EU propaganda.

In een open brief noemen de parlementsleden het een “ongelukkige mijlpaal” in de carrière van een U.S. President die net op punt staat vanwege nieuwe verkiezingen zijn kantoor te verlaten.

Obama ontketende eerder deze maand woedende reacties na gezegd te hebben dat Engeland op het wereld toneel alleen een rol van betekenis kan spelen als het in de EU blijft. Deze uitspraak wordt hier gezien als ongekende inmenging.

De burgemeester van London, Boris Johnson, uitgesproken voorstander van uittreding uit de EU, noemt de opmerking van Obama volkomen misleidend.

Hij zegt in de open brief er begrip voor te hebben dat de president zijn Amerikaanse belangen wil behartigen maar waarschuwt dat zelfs indirecte suggesties door Obama om een Brexit te voorkomen juist in tegengestelde richting zullen uitwerken.

In de brief staat verder dat het referendum een kwestie met serieuze consequenties is die niet door buitenlandse politici moet worden beantwoord maar aan de Britten is.

Benadrukt wordt dat uittreding juist een economisch voordeel is. Het land is dan niet langer aan de handelsrestricties die vanuit Brussel worden gedicteerd onderworpen. Ook is Engeland na een Brexit weer baas over de eigen grenzen.

Het bezoek van Obama aan Engeland is onderdeel van een Europese rondreis met inbegrip van Saoedi Arabie eind volgende maand.

De druk vanuit het buitenland neemt steeds verder toe en werkt alleen maar in het voordeel van een pro Brexit.

Zo zou Frankrijk hebben gedreigt om bij een Brexit geen migranten meer te zullen tegenhouden en Spanje dreigt met annexatie van Gibraltar.

Voor veel Britten is nu bewezen hoe vijandig de “buitenwereld” is. Het uittreden uit de EU wordt daarom gezien als een steeds waarschijnlijker scenario. Gevreesd wordt dat het, toch al wankele EU kaartenhuis uiteindelijk als gevolg hiervan zal collapseren.