De strijd tegen het HIV virus wordt nu effectief aangebonden door het DNA script te herschrijven. Vaccineren met dode virussen om het lichaam tot de aanmaak van antistoffen aan te zetten lijkt ineens oude technologie geworden. De strijd tegen het nog altijd niet overwonnen

Wetenschappers van het Scripps Research Instititute in California hebben het DNA van apen met een HIV virus vechtscript geprogrammeerd. Het gemodificeerde DNA wordt door middel van een injectie in gezonde spiercellen geinjecteerd.

Het onderzoeksteam spreekt van een grote doorbraak en wil op korte termijn deze vorm van gen therapie ook bij mensen gaan testen. Het aangepaste DNA dat voortdurend in de bloedstroom mee zwemt bevat instructies om HIV te neutraliseren. Volgens Nature bleken de apen voor een periode van 34 weken vrij van alle HIV varianten. Ook bij hoge virusladingen, zoals bij chronisch geïnfecteerde patiënten, deed de methode zijn werk. De onderzoekers denken dat deze aanpak effectief is bij mensen die het virus al onder de leden hebben. Volgens de professor die het onderzoek leidt zijn we dichter dan ooit bij de universele bescherming tegen HIV.

De wijze waarop ons DNA van nature is geprogrammeerd bepaald in belangrijke mate in hoeverre het lichaam erin slaagt virussen op te ruimen. Het is al jaren bekend dat grote groepen mensen die met het HIV virus in aanraking komen, het ook weer, zonder enige medische interventie, kwijt raken. Onderzoekers viel het jaren geleden al op dat vooral in West Europa mensen wonen die HIV immuun zijn. Het gaat om mensen bij wie het voorgeslacht in de middeleeuwen de Pest epidemie had overleefd. De Pest zorgde voor een mutatie van het DNA.

De benadering op DNA niveau is radicaal anders dan bij traditionele vaccinaties. Er is ook mogelijk een veiligheidsrisico omdat onbekend is wat de lange termijn gevolgen zijn van cellen die continue tot het aanmaken van viruskillers worden aangezet. Bij een gewone vaccinatie komt de afweer pas in actie zodra het virus is gesignaleerd. De DNA gebaseerde en wel veel effectievere killer staat daarentegen altijd aan.

De eerste humane testen beginnen volgend jaar. Doelgroep zijn mensen waarbij een conventionele medicijntherapie niet mogelijk is of helpt.