De rillingen liepen mij weer ouderwets over de rug toen ik online de Nederlandse Volkskrant las met daarin het artikel over een nieuwe levensreddende DNA techniek die onlangs door het parlement hier in Engeland is goedgekeurd. De ophef is deze keer over een levensreddende DNA techniek waarbij de gezonde genetische eigenschappen van drie ouders worden gecombineerd en daarmee de overdracht van ernstige erfelijke aandoeningen kan worden voorkomen. Simpel gezegd: Het foute stukje DNA wordt door correct DNA van een donor vervangen.

Het buiten de U.K. omstreden wetsvoorstel is inmiddels ook door het Britse hogerhuis aangenomen. David Cameron is een politicus met gezond verstand en juicht de ontwikkeling toe en benadrukte dat “we niet voor God spelen maar ouders de kans op een gezond kind geven”

De techniek die aan de universiteit van Newcastle is ontwikkeld zal op korte termijn uitkomst brengen voor een vrouw hier in Engeland die al haar zeven kinderen verloor als gevolg van Mitochondrial disease.

Het gaat om een erfelijke cel ziekte waarbij de omzetting van voedingsstoffen in energie niet goed verloopt. Er ontstaat voortijdige ernstige slijtage in het hele lichaam met hersenletsel, hartaandoeningen, spierschade, blindheid en uiteindelijk de dood tot gevolg. De ziekte wordt uitsluitend overgedragen door de moeder. Door nu het DNA van de oorspronkelijke ouders met 0,1 procent van het DNA van een donorvrouw, die deze afwijking niet meedraagt, te mergen kan worden voorkomen dat de ziekte erfelijk wordt overgedragen.

Vanaf volgend jaar zullen naar verwachting jaarlijks 150 ouderparen op deze manier worden geholpen.

De toon van het artikel in de Volkskrant was deja vu. Vergelijkbaar met de hysterische reacties op de in West Europa gecriminaliseerde geslachtsbepaling doemen ook nu weer de griezelficties van de ideale mens op. Een perfect kind; “het is toch verschrikkelijk. Dat moeten we niet willen”… aldus de kenmerkende traditionele reacties. De meest uiteenlopende argumenten worden ten tonele gebracht om “tegen” te zijn.

Ook de Engelse katholieke kerk is fel tegenstander van de nieuwe wetgeving. Terwijl het on-going misbruik van jonge mannen door priesters tot vandaag de dag zelfs binnen de muren van het Vaticaan doorgaat en de condooms gevuld met cocaïne het roomse bolwerk niet zijn aan te slepen durven de roomsen nog steeds pogingen van de wetenschap om het leven plezieriger te maken te kritiseren.

Wat is er op tegen om mensen gezonder en misschien zelfs slimmer te maken? Ouders zien hun kinderen liever naar de universiteit dan de ambachtsschool gaan. Die wens mag je hebben. Maar je mag er op genetisch niveau niets aan doen. De wens om een andere kleur haar te hebben is legaal. Zolang dit met haarverf wordt gedaan. Een benadering op DNA niveau is in de beleving van sommigen onaanvaardbaar. Tegenstanders van genetische verbeteringen zouden eens een bezoek moeten brengen aan een tehuis voor geestelijk gehandicapten. Ze hebben er vaak geen idee van hoeveel leed een gehandicapt kind voor ouders en familie betekent. Het is egoïstisch om op dit punt de eigen ethische stokpaardjes door te drijven.

In de praktijk bepalen ouders al volop aan de hand van eigen criteria de eisen waaraan hun kind moet voldoen. Zo hypocriet is het.Vrouwen die bijvoorbeeld een eiceldonor nodig hebben mogen WEL op uiterlijk kiezen. Het is in onze kliniek de gewoonste zaak van de wereld dat bij eiceldonatie donorprofielen worden voorgelegd waarbij informatie wordt verstrekt over de kleur van het haar, ogen, lengte en zelfs opleiding. Is dat erg? Natuurlijk niet. Een Chinese vrouw zal graag een Chinese eiceldonor zien en ik kan me niet voorstellen dat een blonde blanke vrouw een gitzwarte eiceldonor accepteert. Of omgekeerd. Het zoeken naar de ideale mens is daarmee niet nieuw. Het is iets van alle dag.

Ik roep de inwoners van West Europa op eens volwassen te worden en oude syndromen uit duistere tijdperken, zoals de tweede wereldoorlog, af te schudden. Moderne ontwikkelingen hebben daar niets mee te maken. We moeten echt af van het taboe dat het not done is om de mens vanaf de genetische basis gezond te maken.

En er is nog meer voer voor de ethici onder ons. Zo heeft een rechter in London onlangs uitgesproken dat een vrouw die al van 6 mentaal gehandicapte kinderen was bevallen, gedwongen mag worden gesteriliseerd. De vrouw werd meerdere keren zwanger nadat ze zelf contact opdrong met zorgverleners. De autoriteiten kregen met het vonnis van rechter Justice Cobb toegang om zonodig de woning van de vrouw binnen te dringen om haar op te pakken en te steriliseren. De uitspraak is volgens de rechtbank gebaseerd op de grote maatschappelijke schade die ontstaat wanneer de vrouw in kwestie blijft baren. Het vonnis zou geen eugenetische grondslag hebben. Ook in Nederland worden maatregelen genomen om ongewenste zwangerschappen bij geestelijk gehandicapten te voorkomen. Daar krijgen vrouwelijke patiënten die in inrichtingen verblijven verplicht de pil.