Als het in Nederland aan de gevestigde medische orde ligt dan wordt in dat land de patiënt liefst zoveel mogelijk monddood gemaakt. Elders in de wereld, waar geen dictatuur heerst, zijn patiënten vrij om een body scan te ondergaan en dat wordt dan ook volop gedaan. In Nederland -compleet onvoorstelbaar- is dit onderzoek nog verboden.

Nou heeft Nederland op dit moment een liberale en vooruitstrevende minister van Volksgezondheid. Zij wil de body scan vrijgeven.

Maar artsenorganisatie KNMG schreeuwt moord en brand en waarschuwt voor de risico’s van dergelijke check ups. De koepel wil, middels een met subsidiegeld in elkaar gedraaide brochure, patiënten bewust maken van de voor en nadelen. Wat de KNMG negeert is dat patiënten juist door de open informatie wereld en het internet toegang hebben tot kennis die de eigen arts kan verzwijgen. Het is juist daardoor dat de behoefte aan nader onderzoek groeit.

Ik heb zelf in 2009 een tuchtzaak tegen een tandarts gewonnen die mij informatie had onthouden. Een schoolvoorbeeld waarom het wel degelijk zin heeft om als patiënt op zoek te gaan naar antwoorden.

De tandarts had gesteld dat de enige behandeling van een ontstoken kies die ik toen had, extractie was. Ik kon dat niet geloven en ging op internet naar antwoorden zoeken.

Ik las dat in dergelijke gevallen een wortelkanaalbehandeling mogelijk was. Op mijn verzoek kreeg ik bij die tandarts een wortelkanaal behandeling.

Deze werd in minder dan 30 minuten en in slechts 1 behandeling afgeraffeld. Collega’s wezen mij erop dat dit niet kon. Wortelkanaalbehandelingen worden normaal gezien in 2 etappes uitgevoerd. Eerst ontsmetting en stabilisering en daarna een maand later een nieuwe afspraak voor de feitelijke wortelkanaalbehandeling.

Vanwege de dubieuze procedure was dan het ook geen wonder dat de ontsteking bleef. Op de vraag hoe nu verder, onthield de tandarts mij wederom informatie. Deze keer over de behandelmogelijkheid van een kaakoperatie. Na hierover op internet te hebben gelezen heb ik zelf, achter de rug van de tandarts om, een afspraak gemaakt met een kaakchirurg waarna het probleem voorgoed voorbij was.

Het was dankzij mijn eigen alertheid dat de kies is behouden. De tandarts werd wegens het onthouden van informatie door de tuchtraad veroordeeld.

Deze kwestie is het ultieme bewijs dat we de praatjes van de KNMG niet zomaar voor zoete koek moeten aannemen en beter het heft in eigen handen kunnen nemen.

Het gesodemieter, zoals door een KNMG, moet stoppen. Gezien de vele failures zie ik het als een grondrecht dat patiënten vrij moeten zijn alternatieve onderzoeken te laten verrichten.

Artsen moeten zich beperken tot waar ze hopelijk goed in zijn, dat is hun vak uitoefenen. Niets meer en niets minder. Ze moeten onmiddellijk stoppen met te willen uitmaken wat goed of slecht voor de patiënt is. Ook gynaecologen hebben er een handje van de moraalridder uit te hangen. Doe gewoon je werk en blijf af van de vrije wil van de patiënt.

De KNMG wil in de aanloop naar de soepeler wetgeving patiënten liefst zoveel mogelijk in verwarring te brengen. De Body scan zou vaak niet werken en soms een valse uitslag opleveren. Zo kennen we ze in Nederland weer. Get a life!