Hier hebben de moderne farmaceuten niet van terug. De hardnekkige en bijna onverslaanbare MRSA bacterie kan effectief op verrassende wijze met een ouderwetse methode worden bestreden.

Een in oude engelse geschriften gevonden methode om oog infecties te bestrijden blijkt te kunnen worden ingezet om de gevreesde MRSA ziekenhuis bacterie te verslaan. Het gaat om een recept van zeker 1000 jaar geleden.

Het “wondermiddel” bestaat uit een mix van onder meer uien, knoflook, wijn en koeiengal. De onderzoekers waren compleet verbaasd toen bleek dat dit middel de Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus bacterie zowat geheel opruimde.

Het opzienbarende manusript werd ontdekt in The British Library. In Bald’s Leechbook, zoals het werk heet, staan verschillende behandelingen voor diverse aandoeningen beschreven.

Oorspronkelijk betrof het in dit geval een zalf waarmee oog ontstekingen werden bestreden.

Het micro biologisch lab van de universiteit van Nottingham ging met het oude recept aan de slag. Het mengsel werd op een MRSA kweek losgelaten. Zeker 90 procent van de bacterien ging dood.

Het Leechbook is een van de oudst bekende medische boeken in Engeland.

De conclusie is dat wetensschappers ook destijds eigenlijk hetzelfde deden als tegenwoordig. Observeren en uitproberen. Mogelijk bevat het Leechbook nog meer belangrijke lessen over hoe om te gaan met de hedendaagse micro biologische resistentie problemen.