Sociale media, gaat het nog ergens over? Massa ontslag bij Twitter

Het gaat niet goed met Twitter. Komende week zal het Californische bedrijf volgens ingewijden bekend maken duizenden medewerkers te ontslaan. Steeds minder mensen maken van deze berichtendienst gebruik.

Dit is het zoveelste negatieve bericht uit de wereld van de sociale media. Eerder al raakte Facebook en Whatsapp in opspraak vanwege de manier waarop ze met privacy gevoelige informatie omgaan.

Het nut van Twitteren heb ik nooit begrepen. Persoonlijk interesseert het mij geen -bleep- wat andere mensen te twitteren hebben. Of de buurvrouw een nieuwe jurk heeft gekocht of een kamerlid danwel artiest een mening, vooral ter meerdere eer en glorie van zichzelf, ventileert.

Politieke standpunten vind ik wel terug in de talloze nieuwsbronnen die er zijn.

Vooral zorgverleners zouden zich niet aan Facebook deelname schuldig moeten maken. Het is ronduit onprofessioneel wanneer bijvoorbeeld artsen zich op Facebook presenteren of nog erger, patiënten dwingen om een Facebook account aan te maken om te kunnen reageren.

Serieuze dienstverleners die de privacy van hun cliënten respecteren mijden Facebook.

Oplichters daarentegen maken juist graag gebruik van Facebook om zo een vertrouwenwekkend beeld te creëren.

Bedrijven maken nepaccounts aan en “liken” zichzelf. Of ze kopen de likes voor Facebook. Followers voor Twitter zijn ook te koop. Hoeveel wilt u er hebben?

Het is met de sociale media als in de jaren 80 met de 27MC radio- zendbakkies. Massaal haalden mensen zo’n apparaat in huis om zich draadloos de hele dag -excuus voor het vocabulaire- suf te ouwehoeren.

Maar zoals het met hypes gaat; ze komen en gaan. Bovendien ontdekken steeds meer gebruikers dat het helemaal niet zo slim is om zomaar je mening in het openbaar te geven. Er bestaat vrijheid van meningsuiting maar er zijn grenzen aan.

Gewone burgers zijn soms niet in staat om op een slimme manier hun mening te formuleren. Zo kan het zwaard van een journalist scherper snijden dan het getier van een ontevreden wijkbewoner. Maar deze laatste gaat strafrechtelijk wel voor de bijl terwijl de verslaggever, die beladen woorden zorgvuldig mijdt, vrijuit gaat.

En dan nog de schade bij mensen die na een onzorgvuldige tweet hun baan verloren.

Het risico om sociale media te gebruiken is groot. Afgelopen week werd bekend dat persoonsgegevens voor 1 euro op internet te koop zijn. Men moet zich niet afvragen hoe dit kan als je ziet hoe sommige mensen hun hele hebben en houden op internet plaatsen.

Ik voorspel dat ook het telebankieren via telefoons, zoals het nu gaat, wel eens snel verleden tijd kan zijn. Sociale media apps vragen legaal toegang tot de meest private informatie. Technisch is het geen enkel probleem om betaaltransacties naar een ander IP adres te kopiëren. Daar heb je ook een app voor.