Overheden en media tot de orde geroepen

De Britse media worden de laatste tijd beschuldigd van het verspreiden van climate porn. De aanhoudende stroom van apocalyptische berichtgeving over klimaat verandering leidt in the U.K. tot een overaanbod aan negatieve berichtgeving waardoor van een evenwichtige kijk op deze kwestie geen sprake meer is, aldus wetenschappers van een denktank. Ze beschuldigen de media van “overmatig gebruik van alarmerende beelden”

Zoals porno een abnormale en overdreven weergave van sexuele activiteiten projecteert, zo weten de Britse media van geen ophouden als het om zwaar aangezette berichtgeving over het klimaat gaat. In steeds weer overtreffende trap wordt ons de klimaatondergang gedoceerd.

Kritiekloos worden de vele “deskundigen” geciteerd. Enerzijds is er de grote nadruk op smeltende gletsjers en aan de andere kant het zwijgen over ijs aangroei bij b.v. de zuidpool.

Is er sprake van enkele weken aanhoudende droogte dan is klimaatverandering de oorzaak. En wanneer het een paar weken wat harder dan de normaal regent dan is het eveneens weer climate change. Gebeurt er helemaal niks opwindends, dan hebben ze opnieuw hun praatjes klaar. In dat geval is sprake van tijdelijke rust wat ook in de toekomst nog wel zal voorkomen.

We weten dat grote klimaat veranderingen van alle tijden zijn. Uit bodemonderzoek blijkt dat miljoenen jaren geleden gebieden die nu met ijs zijn bedekt toen een tropisch klimaat kenden en andersom. Het is de normale gang van de planeet dat over een periode van tijd het klimaat wijzigt.

Als het om klimaatverandering gaat staat de wetenschap nog nergens. De kennis die er is, is gebaseerd op waarnemingen uit het verleden. En dat weerkundige verleden (waarin officiële registratie plaatsvond) is beperkt. De ruim honderd jaar van officiele waarnenemingen is veel te kort om daar conclusies aan te kunnen verbinden.

Naar mijn mening is het internet dat zich tot een razendsnelle berichtenmachine heeft ontwikkeld mede oorzaak van het overaanbod aan slecht klimaat nieuws.

Issues die vroeger nooit het nieuws haalden zijn ineens overal te bekijken. Verre uithoeken bestaan in deze wereld niet meer. Dat geeft een vertekend beeld.