Kweken van oude groentesoorten wordt strafbaar

Wie dacht dat de ellende uit Brussel beperkt zou blijven tot financiële rampspoed heeft het mis. Het hoe en waarom men hier in Engeland uit de EU wil wordt steeds duidelijker. De EU onderdrukking neemt steeds venijniger vormen aan. Een van de laatste wapenfeiten uit Brussel is het plan om het kweken van ouderwetse groenten te verbieden.

Hierdoor zullen we, als het aan de EU ligt, binnenkort moeten stoppen met het telen van de groenten van Oma en moeten we het met het eentonige aanbod van de supermarkten doen. Wie het waagt om zelfs maar voor eigen gebruik in de eigen tuin oude groenten soorten te telen riskeert in het ergste geval gevangenisstraf.

De Europese Commissie wil daarnaast boeren gaan verplichten standaard zaaigoed te gebruiken. Dat is meestal genetisch gemanipuleerd en daarover mag dan licentierecht worden betaald.

Deskundigen houden hun hart vast en vrezen dat unieke en oude groente variëteiten definitief van de markt zullen verdwijnen.

De nieuwe verordening is een direct gevolg van een besluit van het Europees Gerechtshof dat niet zo lang geleden besliste dat uitsluitend nog ambtshalve toegelaten zaden in de land- en tuinbouw mogen worden toegepast. Dit onder druk van grote voedingsconcerns die liefst hun eigen genetisch gemanipuleerde zaden verkopen.

Hobbytuiniers zal het zelfs worden verboden hun zelfgekweekt zaaigoed gratis weg te schenken.

Mijn plan om een restaurant te openen waar typisch middeleeuwse groenten worden geserveerd kan daarmee ook alweer in de prullenbak. Alhoewel, als de UK nou uit de EU stapt kunnen we weer adem halen.